I Inovacija koja podiže dizala na novu razinu

Tajna je u užetu

Putovati kilometar nije veliki podvig – osim ako ne želite putovati u vožnji dizalom prema gore. Tajna nesmetane i kontinuirane vožnje vertikalnim dizalom u sve višim svjetskim neboderima leži u užadi.

Na prvi pogled ne izgleda mnogo, možda kao plosnati komadić crnog sladića. Ali superlagani KONE UltraRope® potpuno je novi pogled na dizanje dizala. Izrađen od jezgre karbonskih vlakana, okruženih jedinstvenim premazom visokog trenja, teži samo oko petine sličnog uobičajenog čeličnog užeta.

Možda ne razmišljate o tome, ali težina užadi dizala utječe na sve. Što je uže lakše, to su protuuteg i remen dizala manji i lakši. Dakle, lakše uže značajno smanjuje ukupnu pokretnu masu i potrošnju energije. Ovo je važno, pogotovo jer zgrade postaju sve više. Svaki od deset najviših nebodera na svijetu već doseže visinu višu od 500 metara, ili otprilike 100 katova po zgradi. U ovako visokim strukturama korištenje konvencionalne tehnologije podizanja dizala znači pomicanje masa koje teže oko 27 000 kilograma. Ovo je kao da deset terenskih vozila smjestite u okno i pomičete ih gore-dolje uz dizalo!

Otprilike u ovoj točki užad postaje toliko teška, da su potrebna dodatna užad samo za podizanje težine same užadi. Ovo je jedan od razloga zašto većina vrlo visokih zgrada ima nebesko visoka predvorja do kojih se može doći iz prizemlja jednim nizom dizala, dok drugi niz dizala odvozi ljude dalje na više razine.

Primijenite KONE UltraRope

Smanjuje težinu pokretnih masa unutar okna za zgradu visoku 500 metara na otprilike 13.000 kilograma, što je ekvivalent 4 terenska vozila. Ovo smanjenje je toliko značajno da omogućuje putovanje od prizemlja do penthousea u jednoj neprekidnoj vožnji dizalom – čak i u zgradi koja se uzdiže do visine od jednog kilometra!

"S užetom koje je 80% lakše od konvencionalnog čeličnog užeta, postižemo 15% smanjenje potrošnje energije za naša dizala. To znači ne samo povećanu operativnu učinkovitost, nego i 11% povećanje ukupnog životnog ciklusa ugljičnog uzorka", kaže Timo Vlasov, voditelj MP ponude u KONE-u.

Manje tereta, više koristi

img_KONE-Ultra-951x535

Ljuljanje zgrade još je jedan izazov s kojim se suočavaju dizala u visokim zgradama. Ovdje, opet, KONE UltraRope nudi rješenje. Budući da ugljična vlakna rezoniraju na potpuno drugačijoj frekvenciji od većine građevinskih materijala, uključujući čelik i beton, KONE UltraRope manje je osjetljiv na ljuljanje u zgradama i omogućuje smanjenje zastoja dizala tijekom jakih vjetrova i oluja.

Integrirano luksuzno odmaralište Marina Bay Sands u Singapuru prvo je zamijenilo neke od svojih konvencionalnih čeličnih užadi s KONE UltraRope. Drugi veliki projekti, poput Sky Towera u Aucklandu, vrhunske poslovne zgrade od 180 Brisbane u Australiji i 57-katnice 110 North Wacker u Chicagu, također su usvojili novu tehnologiju.

Nema hrđe, nema trošenja

img_KONE-UltraRope-951x535

Dok KONE UltraRope olakšava putovanje, također čini održavanje bez muke. Za razliku od čelika, ne hrđa, rasteže se i ne haba. Njegov poseban premaz ne zahtijeva podmazivanje, što ekološki prihvatljivo održavanje čini status quo.

Dulji životni vijek KONE UltraRope proizvoda također je blagodat, jer mijenjanje užadi u visokoj zgradi nije lak zadatak.

“Danas je KONE UltraRope relevantniji nego ikad", kaže Vlasov, "i uvelike pridonosi našem održivom uspjehu sa strategijom kupaca."

Podijeli ovu stranicu

Kolačići

Primjenjujemo kolačiće kako bismo optimizirali funkcionalnost mrežnog mjesta i pružili vam najbolje moguće iskustvo tijekom pregledavanja našeg mrežnog mjesta. Ako vam je to u redu i prihvaćate sve kolačiće, samo kliknite na tipku „Prihvati”.

Možete pregledati i našu izjavu o zaštiti privatnosti.