Otkriveno 6 mitova o dizalu

Otkriveno 6 mitova o dizalu

Akcijski filmovi često koriste dizala za dramatičan učinak, ovjekovječujući mitove koji mogu izazvati tjeskobu za neke putnike u dizalu. Ali te zablude mogu ostati tamo gdje pripadaju – u fikciji. Ovdje smo da iznesemo činjenice.

Nije sve što vidite u filmovima istina. U stvarnom svijetu dizala i pokretne stepenice visoko su regulirani i dizajnirani s mnogim sigurnosnim značajkama koje štite putnike. U KONE-u smo predani sigurnosti onih koji se oslanjaju na naše proizvode za siguran i nesmetan prijevoz.

Zaštita dizala zajednički je napor koji uključuje pružatelje usluga tehnologije i održavanja, vlasnike zgrada i korisnike opreme. Važno je napomenuti da će pridržavanje jednostavnih sigurnosnih savjeta osigurati besprijekornu vožnju.

Razotkrijmo nekoliko urbanih legendi o dizalima.

Mit #1: Dizala se drže jednim užetom koje bi se moglo slomiti.

Razmislite još jednom! Dizala su podržana s više čeličnih kabela, a svaki kabel sam može podržati potpuno napunjenu kabinu dizala. Vrlo je neobično da čak i jedno uže pukne. Čak i u iznimno nevjerojatnom slučaju pucanja svih užadi, sigurnosne značajke poput regulatora prekomjerne brzine otkrit će brzinu dizala i aktivirati sigurnosne uređaje za zaustavljanje dizala.

One akcijske scene u kojima iskre lete s vodilica dok dizalo nekontrolirano juri prema dolje, čista su fikcija.

KONE-Elevator-myths-debunked-2-1200x627-TW:760x428%2816-9%29
Dizala su visoko regulirana i dizajnirana s mnogim sigurnosnim značajkama koje štite putnike.

Mit #2: Pretrpano dizalo će pasti.

To nije istina. Obično se preopterećena kabina dizala jednostavno ne želi pomaknuti. Vrata će ostati otvorena i zujalica može zvoniti dok dovoljno ljudi ne izađe iz dizala kako bi smanjili težinu. Mnoga dizala opremljena su tehnologijom koja će učinkovito voditi putnike do dostupnih dizala kako bi se uopće smanjila prenapučenost.

Mit #3: Kabina dizala može ostati bez kisika ako se zaglavi između katova.

Dišite lagano na ovome. Dizala su dobro prozračena. Iako se propisi zemlje mogu razlikovati, postoje međunarodni standardi za ventilaciju kojih se mora pridržavati kako bi se zrak slobodno kretao unutra i van. U nekim slučajevima dizala su također opremljena klima uređajem.

KONE-Elevator-myths-debunked-3-1200x627-TW:760x428%2816-9%29
Malo pažnje ide dug put da biste ostali sigurni dok koristite dizala.

Mit #4: Moguće je pobjeći iz unutrašnjosti dizala u osovinu kroz sigurnosni otvor.

Sigurnosni otvori često postoje u svrhu spašavanja, ali većinu mogu otvoriti samo izvana obučeni stručnjaci za spašavanje. Putnici ih nikada ne bi trebali pokušavati koristiti kao putove za bijeg. Dakle, ako ste zarobljeni u dizalu, najsigurnije je pritisnuti gumb za alarm (ili pozvati pomoć na telefonu), ostati na mjestu i čekati da vas spase.

Nikada ne pokušavajte izaći sami. I nikada ne otvarajte vrata dizala, jer dizalo možda nije ispred otvora vrata. Mogli bi sebe i ostale putnike dovesti u opasnost.

Mit #5: Višestrukim pritiskom na gumb za poziv dizalo će stići brže.

Žao mi je što ćemo vas razočarati, ali to nije slučaj. Kada pritisnete gumb, dizalo dobiva vaš "poziv", a njegov softver određuje rutu dizala. Postoje jednostavniji i sofisticiraniji sustavi poziva, ali osnovna ideja je ista: jedan poticaj dovoljan je za generiranje akcije.

Pritiskanje gumba nekoliko puta često čini da se osjećamo kao da radimo nešto kako bismo ubrzali stvari - ali u stvarnosti nema nikakve razlike. Međutim, pritiskom na tipku "zatvori vrata" jednom unutar dizala pokrenut će se zatvaranje vrata.

KONE-Elevator-myths-debunked-4-1200x627-TW:760x428%2816-9%29
Razumijevanje nekoliko osnova dizala može odagnati uobičajene zablude.

Mit #6: Vrata dizala mogu se otvoriti između katova.

Jednostavan odgovor je ne. Kabina dizala kontrolira otvaranje vrata. Ako kabina ne stigne na kat, nema signala koji pokreće otvaranje vrata za otvaranje. Ako ste u nedoumici, ni pod kojim uvjetima ne smijete pokušati otvoriti vrata ili izaći sami.

Bez obzira na sve, nemojte paničariti. Nervoza će samo pogoršati stvari, pa prvo što trebate učiniti je duboko udahnuti. A ako ste već stupili u kontakt s održavanjem ili osobljem hitne pomoći, sjedite čvrsto. Pozivi za zarobljavanje dizala uvijek se shvaćaju ozbiljno, a KONE je usredotočen na to da vas spasi na siguran način, što je brže moguće.

Pročitajte više o našim dizalima klase KONE DX

Otkriveno 6 mitova o dizalu

A smiling, curly-haired young woman wearing trendy sunglasses walks down a city-centre street and uses her phone.

Želite li razgovarati sa stručnjakom?

Ostavite svoje kontakt podatke u obrascu i uskoro ćemo vam se javiti!

Podijeli ovu stranicu

Kolačići

Primjenjujemo kolačiće kako bismo optimizirali funkcionalnost mrežnog mjesta i pružili vam najbolje moguće iskustvo tijekom pregledavanja našeg mrežnog mjesta. Ako vam je to u redu i prihvaćate sve kolačiće, samo kliknite na tipku „Prihvati”.

Možete pregledati i našu izjavu o zaštiti privatnosti.